Kuchyň je místnost, které je přikládána velká důležitost. Není již pouze vysloveně funkčním prostorem, ale další obytnou místností, ve které se nejenom vaří a konzumuje, ale která je i místem setkávání, příjemného posezení a hry dětí. K zařizování nové kuchyně byste tedy měli přistupovat zodpovědně, poradit se v kruhu rodinném a také s odborníky.
Nabízíme
- zpracování návrhů dle vašich představ, reálné vizualizace
- provedení ve fólii či ABS (na výběr mnoho desénů a barev)
- kuchyňské pracovní desky postforming (je možno i přírodní nebo umělý kámen)
- doplňkový program (vnitřní vybavení a kování) od světových značek
- (Hettich, Schachermayer, Blum, Häfele, Blanco, Franke, Alveus)
- vestavné elektrospotřebiče značek Whirlpool, Electrolux, Bosch, Fagor, Gorenje...
Trochu teorie na úvod:
Pro správné naplánování kuchyně a její následné pohodlné užívání je důležité zohlednit tzv. pracovní zóny. Navrhujeme kuchyni „na míru" rozměrům Vašich prostor s ohledem na tyto zóny.
Pracovní zóny lze rozdělit na ukládací, mycí, varnou a přípravnou.
- ukládání (lednice): malé místo u lednice využijete kdykoli při vyndávání nákupu z tašek, při chystání surovin k vaření i ukládání zbytků do lednice
- mycí (dřez): dřez blízko lednice skýtá výhodu snadného omývání zeleniny, ovoce či opláchnutí masa k přípravě jídla, dřez blízko sporáku oceníte v případě cezení vody z brambor či odkládání použitého nádobí při vaření
- varná (varná deska): sporák by měl být umístěn poblíž dřezu, abyste se vyhnuli přemísťování hrnců s vařící vodou přes celou místnost
- přípravná (prostor mezi mycí a varnou zónou): pracovní deska tohoto prostoru by měla mít šířku aspoň 80-120cm
Ukládací, mycí a varná zóna v ideálním případě tvoří tzv."pracovní trojúhelník" (obvod tohoto trojúhelníku by neměl přesahovat 6m).
Běžná uspořádání kuchyní jsou:
- v jedné rovině – hodící se pro úzké prostory, ale neposkytuje nejpohodlnější řešení pracovních zón, máte-li prostornou kuchyň, můžete zvolit variantu rovné kuchyně s ostrůvkem, který slouží jako další pracovní plocha a úložný prostor
- do „L" – nejběžnější uspořádání, pracovní zóny se dají umístit takřka ideálně
- do „U" – uspořádání pro velkorysejší prostory, umístění pracovního trojúhelníku je nejjednodušší i při zachování dostatečných pracovních ploch mezi zónami